Jeg bliver jublende over at mindes min sidste skoledag…

Historisk forskning har konkluderet, at teenageres sidste skoledag har afgørende betydning. Utallige ser frem til deres sidste skoledag virkelig mange uger i forvejen. Menneskers sidste skoledag kan bestemt beskrives som en ”rite of passage”. På samme måde som konfirmationen, fremhæver den sidste skoledag udviklingsfasen fra lille afkom til voksen. Lige på den anden side venter dagligdagen som voksen med samtlige af dets muligheder & udfordringer. Fakultetets research tydeliggører, at adskillelsen mellem barn og voksen er en afgrænsning, som blev til i den moderne tidsalder. Såfremt man ser det historisk, er denne sondring bestemt ikke naturgivent, men derimod noget, som er blevet fremherskende i en bestemt kulturel kontekst. & dét er akkurat dét en antropologisk undersøgelse formår at bevise. Jeg husker med jubel min sidste skoledag, hvor samtlige af os havde været i butikker og købe sidste skoledag kostumer. Alle slyngveninderne & jeg havde købt de samme frakker – vi var Pink Ladies – som fra klassikeren Grease!

Min dejlige sidste skoledag interesserer mig enormt meget. I dag er jeg etnograf, & har således researchet dé betydningslag, drenge og piger ligger i deres sidste skoledag. For utallige er deres sidste skoledag tungtvejende, & mit forskningsprojekt har udforsket, hvilke værdier, som sidste skoledag bliver tilskrevet. Jeg arbejder med at forske i, hvordan individer lever og ånder. En forsker og jeg har fuldbyrdet et feltarbejde under en sidste skoledag, hvor jeg undersøgte de unge folks selektion af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en indholdsrig rapport ud af, som lige er blevet købt af et forlag. Så hvis nogle har lyst til at læse mere om den sidste skoledag som kulturelt fænomen, kan I opstøve min rapport i den nærmeste bogforhandler lige nu. Det er skarp stof, kan jeg absolut mene. Konklusioner, der absolut vil udvide jeres syn på livet, og det er absolut ikke til at kimse ad…