Pokaler er præmien, der får mennesker til at yde det bedste

Af de fleste ses pokaler som et tegn på en særlig formåen inden for et bestemt område. De bruges især inden for sportsgrene, hvor 1., 2. og 3. pladser sædvanligvis overrækkes med pokaler, hvis størrelse afspejler den tilkæmpede plads. Altså betyder det, at indehaveren af 1. pladsen som regel præmieres med en betydeligt mere prangende pokal end 3. pladsen, for at tydeliggøre, at det vel at mærke er bedst med en 1. plads!

En sådan præmieoverrækkelse er så stor en del af vores konkurrencementalitet, at stort set ingen overvejer, hvad og hvor traditionen reelt stammer fra. Hvis man vælger at undersøge pokalerne nærmere, er det dog let at se, at den store popularitet og udbredelse i realiteten har grundlag i den genetiske opbygning

Som den kendte naturforsker Charles Darwin afslørede med evolutionsteorien, fødes mennesket nemlig med et naturligt instinkt for overlevelse.

Dette betyder dog ikke kun, at mennesket underbevidst er skruet sammen til at kæmpe for sin egen overlevelse. Det betyder faktisk også, at hver af os uden at være klar over det ønsker at den bedste af alle og således overmægtig. Menneskets position som fødekædens øverste led er også tilkæmpet ved vores intellektuelle udvikling, hvorfor overlegenhed er en egenskab, der af helt naturlige årsager efterhiges af alle.

Det vil sige, at pokaler i bund og grund virker motiverende på os mennesker, fordi de rammer en naturlig trang til at blive bedst til noget samt den respekt, som denne titel bringer med sig. Det er derfor overhovedet ingen dårlig idé, når for eksempel skolelærere og sportsfolk sætter pokaler på højkant til dem, der præsterer bedst i en bestemt disciplin – det er nemlig en gevinst, der pr. automatik giver os lyst til at kæmpe lige lidt hårdere!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>